Informatie over Thailand

Geografie

map th

Het koninkrijk Thailand is ongeveer even groot als Frankrijk, maar 2x zo lang van noord naar zuid. Thailand heeft ongeveer 67 miljoen inwoners. Jomtien Pattaya ligt 150 km zuidoostelijk van Bangkok aan de Golf van Siam (ook bekend als de Baai van Pattaya.)

De reis van Suvarnabhumi Airpoot kunt in binnen 90 minuten doen via uitstekende tolwegen en hoofdwegen, met soms 14 (!) rijtroken. Pattaya is verbonden met doorgaande wegen met Satthahip (30 min.), Utaphao Airport (35 min.), Mabthapud (45 min.), Rayong (55 min.) het Oostelijk industriegebied (50 min.) en Chonburi stad (45 min.)

Vervoer per taxi kost ongeveer Bt. 800-1.200 (€ 22 – 26), exclusief de tol onderweg. Als u een taxi neemt, en dat adviseren wij, loopt u op de luchthaven naar de taxi-meter standplaats. Wacht even, dan krijgt u een taxi toegewezen. U krijgt een reçu. De helft van dat reçu geeft u aan de chauffeur, de andere helft is voor u. Bewaar het, in het geval dat u iets vergeet in uw taxi. Dat kan de beste overkomen. Er staat een noodnummer op waar u in het Engels te woord gestaan wordt.

Transfer per bus kost ongeveer Bt. 200. Vertrektijden zijn ieder uur, van 06.00 tot 19.00. Betaling is altijd in Thaise valuta. U kunt niet in andere valuta betalen. Vanaf het busstation rijden kleinere omgebouwde pick-up trucks die u naar uw uiteindelijke bestemming brengen. De prijs is afhankelijk van de afstand, ga uit van Bt. 45 – 90.

Pattaya heeft geen trein verbinding naar de luchthaven, en een zeer beperkte verbinding naar Bangkok. De trein rijdt op smalspoor en gaat 2x per dag naar Bangkok. Een keer in de ochtend, en een keer in de middag. De rit duurt +3 uur. Dat is een uur langer dan de bus er over doet en kost Bt. 31. Gebruik de trein enkel als lokale attractie, niet als vervoermiddel. Het is een goede manier om het dagelijks leven leven van Thailand te zien. De service is enkel in Thais, Engels wordt niet of nauwelijks gesproken. Maar het spoorweg personeel is bijzonder vriendelijk en gastvrij.

Cultuur en religie

monks

Iedereen die het land bezoekt is niet alleen aangetrokken door de prettige temperatuur die rond de 30 C schommelt, of de gastvrijheid van de inwoners, maar ook door de zeer aparte cultuur die u overal tegenkomt.

Boeddhistische tempels en cultuur ziet u overal. Goud, blauw, rood en groen zijn de belangrijkste kleuren gebruikt in tempels. Die tempels zijn een lust voor het oog met letterlijk miljoenen kleine stukjes gekleurd glas in pilaren, raamkozijnen, deuren en wanden.

Thais zijn meesters in houtsnijwerk en sculpturen. Zelfs het kleinste voorwerp veranderen ze in een kunstwerk. U ziet het overal, omdat de lage lonen het mogelijk maken dat iedereen het kan betalen.

Het Boeddhisme en de cultuur maken Thailand tot een van de veiligste landen op aarde, en voor belangrijk: ouderdom wordt hier met respect behandeld.

De omgeving van Jomtien en Pattaya

pattaya beach

Het inwoneraantal van Jomtien – Pattaya is ongeveer 100.000, verspreid over een zeer groot gebied. Alle doorgaande wegen lopen parallel langs de zee en de vele baaien. De belangrijkste stranden zijn Wong Amat (noord) Pattaya strand (centraal) en Jomtien strand (zuid).

Elk van de stranden heeft haar eigen karakter, Jomtien is het meest exclusief. Er zijn honderden hotels en guesthouses in het gebied te vinden, van 2 tot 5 sterren. Meer dan 2 miljoen toeristen bezoeken het gebied ieder jaar. Dat is exculsief bezoeken van inwoners van Bangkok, velen van hen hebben hier een tweede (of derde) huisje.

Weven is een ambacht dat in geheel Thailand gepraktiseerd wordt, met vele regionale patronen. Zijde en katoen worden het meest gebruikt. Thaise zijde is wereldberoemd, en terecht. De gebruikte patronen en kleuren zijn schitterend. Met zoveel beschikbaar talent worden vele andere ambachten uitgeoefend, zoals kleermakers, zilver- en goudsmeden, lakwerk, manden vlechten, meubelmaken en rattan vlechten, de lijst gaat eindeloos verder. Thais zijn zeer artistiek aangelegd.

Dans en muziek

classical dance

Een zeer bijzondere kunst zijn de klassieke Thaise dansen, die van de Cambodjaanse hoven afkomstig zijn, in de periode van het Khmer rijk.

Een meer populaire vorm van kunst is het ’likeh’ theater. Er wordt gedanst en gezongen door enkel mannelijke acteurs, in bloemrijke kleding gehuld. Jammer genoeg sterft deze kunstvorm langzaam uit. Erg populair, vooral in het noordoosten van Thailand is ‘Mor Lam’ waarin volksmuziek ten gehore wordt gebracht. Groepen tot 200 personen treden op, vertellen vaak schuine moppen en maken populaire muziek. Ze worden vergezeld en begeleid door vele dansers en musici die kleurrijke kostuums dragen. Deze vorm van kunst is springlevend, en zeer populair. Veel bekende Thaise zangers begonnen hun carrière als ‘mor lam’ zanger. Optredens vinden overal in geheel Thailand dagelijks plaats.

Stranden

pattaya beaches

De belangrijkste attracties van Jomtien Pattaya zijn de stranden. Die vindt u overal, altijd met ruim voldoende parasols te huur om zonnebrand te voorkomen. Geniet van koele zeewind, met uitzicht op zee.

Dit maakt het gebied zo populair bij toeristen. Niet alleen uit het buitenland, maar uit Thailand zelf ook, grotendeels uit Bangkok. Snacks en drankjes kunt u overal bestellen, en vaak ook zeebanket. Langs het strand vindt u eindeloos veel restaurants en kraampjes waar eten bereid wordt. Strandverkopers verkopen, of proberen dat althans, van alles te verkopen. Eten, ijs, kleding, horloges, zonnebrillen loten, massages. U wilt iets, zij leveren het wel.

Attractions

thai elephants

Behalve de vele stranden biedt Pattaya ook andere attracties, zoals de ‘Big Boeddha Heuvel’, waarin het gezicht van de Boeddha is gebeiteld. De nabij gelegen tempel is Wat Yansanwararam aan de weg naar Sathahip. Vlak bij ligt de tropische tuin Nong Nuch, net een schitterende collectie van bloemen, een kleine dierentuin en een leuke show.

Er liggen 2 olifantendorpen aan die weg, maar de beste is de Siam Country Club (volg de bordjes met olifanten). Deze weg brengt u ook bij het Million Years Stone Park en Krokodillen Show, en ander groot complex annex dierentuin, met tijgers, krokodillen en een show. Bij Horsehoe Point is een manege waar Spaanse School dressuur gedaan wordt. Het complex heeft ook interessante pagoda’s.

Als u de Chonburi kruising neemt komt u bij de Sri Racha Tiger dierentuin, met een grote collectie wilde dieren waaronder veel tijgers. Er is ook een vlindertuin, de grootste van Azië, en de zeer grote Khao Kiew dierentuin, beroemd om haar vogels.

pattay night

De stad verandert compleet van karakter met het vallen van de avond. Opeens verschijnen er overal stalletjes op de stoepen in de toeristengebieden. Veel souvenirs worden te koop aangeboden, waarbij u uw afding-kunst kunt verbeteren. Vergelijk altijd prijzen met de kraampjes er naast. Overal zijn goud en juwelen winkels.

Thaise goudwinkels (altijd met een rode facade) bieden grotendeels kettingen en armbanden aan in 24 karaats goud. Ze berekenen u enkel de dagkoers van het goud plus een paar honderd baht voor het maken van het voorwerp.